Варна се включва в протеста срещу насилието над жени, научи Varna24.bg.  Инициативата

...
Варна се включва в протеста срещу насилието над жени, научи Varna24.bg.  Инициативата
Коментари Харесай

Протест във Варна на площад Независимост

Варна се включва в митинга против насилието над дами, научи  Varna24.bg .  

Инициативата е на клуб  " Не си сама " и ще стартира в 18:00 часа на площад " Независимост ".

Ето какво споделят уредниците: 

28 дами бяха убити от ръката на техен някогашен или сегашен съпруг/партньор съгласно медийни изявления. Българската страна не събира представителна статистика за насилието над дами у нас. Но можем да предположим, че броят на убитите е по-висок, тъй като има случаи, които въобще не са стигнали до медиите. Но неналичието на публична статистика е една дребна част от доста по-големия проблем, а точно –абсолютното недоумение на размерите, аргументите, следствията от насилието над дами и домашното принуждение от страна на държавното управление, както и неговото цялостно безхаберие и безучастие години наред.

В отговор на този въпрос, настояванията на " Протест против насилието над дами “ са:

Ангажимент от страна на държавното управление и виновните институции за провеждане на изследвания и събиране на статистики за аргументите и размера на насилието над дами и домашното принуждение в България, обществените, стопански и политически последици от него, както и нужните ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати, за превъзмогване на казуса.

Създаване на единна база данни в Министерство на вътрешните работи за жертви и причинители, която да бъде разполагаем на всички работещи по случаите на домашно принуждение – съдии, прокурори, служители на реда, психолози, обществени служащи, неправителствени организации.

Признаване на спешната нужда от превантивни мерки и ангажимент от страна на държавното управление и виновните институции за създаване и въвеждане на обучителни програми за предварителна защита на насилието за всички равнища на просветителната система. Тези стратегии би трябвало да са ориентирани към възпитаване на приемливост, другарство без експанзия, различаване на стандарти, ограничаващи дамите, да основават безспорна непоносимост към насилието.

Инкриминиране на всички форми на принуждение, учредено на пола– Наказателният кодекс на Република България би трябвало да направи очевидно разграничаване на термина  " принуждение над дами, учредено на пола “ – а точно, че се отнася до насилие, което е ориентирано против жена, тъй като тя е жена или което визира най-вече дамите. То се разграничава от другите типове принуждение по това, че полът на жертвата е главният претекст за дейностите на принуждение. Трябва да се третират като закононарушения и да се санкционират всички форми на принуждение против дамите – домашното принуждение, половото принуждение, половият тормоз, преследването, системното  психическо принуждение, както и всички други съществени форми на принуждение, изключително съпружеското обезчестяване, които да бъдат включени категорично в Наказателен кодекс.

Задължителни стратегии за обучения на психолози, служители на реда, съдии, обществени служащи, медицински служащи, медии, служителни на държавни институции и на всички заинтригувани страни за работа с жертви и причинители на принуждение, учредено на пола и домашно принуждение.

Създаване и поддръжка на 28 спешни центъра за настаняване на потърпевши от принуждение, 28 консултативни центъра за работа с жертви и причинители, както и специфични центрове за грижи и възобновяване на изнасилени дами. Необхидми са сходни центрове във всяка област на България.

Системни национални осведомителни акции за предварителна защита на насилието над дами и домашното насилие – информиране на необятната общност за другите форми на принуждение, на които дамите постоянно са подложени, за другите прояви на домашно принуждение, както и за наличните телефонни линии и спешни центрове, в които може да бъде потърсена и получена помощ.

Програми за интервенция и работа с извършителите – наложителни стратегии за причинителите, които ще им оказват помощ да трансформират своите настройки и държание, с цел да се предотвратят по-нататъшни актове на практикуване на форми на принуждение, учредено на пола.

Създаване на Национален съвет  за битка с насилието към Министерски съвет – орган, който следи за използването на всички гореизброени ограничения. и систематични осведомителни и сензитивиращи акции за предварителна защита на насилието над дами и домашното принуждение.

Увеличаване на средствата от бюджета за битка с насилието, учредено на пола и домашното насилие –категоричен финансов ангажимент от страна на страната на годишна база, ориентиран към използване на всички гореизборени ограничения.

Всички тези ограничения липсват в законопроекта. Тези ограничения въобще отсъстват от дебата и общественото говорене за насилието над дами. Липсва цялостна визия за справяне с насилието и за интегрирани политики. А това значи дейна интервенция на страната по няколко линии, които си взаимодействат за постигане на така наречен " 3 П “ – предварителна защита (на насилието), защита (на жертвите) и (съдебно) гонене (на насилниците).

Елате с цел да покажем не просто взаимност със фамилиите на 28-те убити дами, само че и да желаяме от това държавно управление най-сетне да си свърши работата и да предприеме по-мащабни ограничения за справяне с насилието над дами и домашното принуждение. Имаме действителната опция да спасим бъдещи животи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР